„Amatőr színjátszás felsőfokon

 

Szász Imrének köszönhetjük a világhírű angol drámaíró, Peter  Shaffer (1926. Liverpool-) Black Comedy (1965) című komédiájának magyar szövegét. Remek lehetőséget kínálva ezzel rendezőnek, hálás szerepet színészeknek. 1968-ban Vámos László rendezésében került műsorra a Madách Színházban. Gyömrőn Tölgyes Tamás rendező álmodta színpadra 2008-ban, melyet a GyömrőSzínház nyolc amatőr színésze valósított meg.

A meglehetősen fiatal, mindössze kétéves társulat fergeteges sikerrel vonja magára a város kultúrára éhes és kellemes kikapcsolódásra vágyó polgárainak figyelmét. S teszi mindezt természetes egyszerűséggel, valamiféle belső késztetésből, önmaguk és a közönség szórakoztatására. Talán ennél is fontosabb tény, hogy társadalmi munkában és önerőből. Fizetés nem jár ezért a munkáért, az előadások is ingyenesek. A kis dobozkában összejön ugyan egy kevéske összeg, de ez bizony nem elég sem díszletre, sem jelmezekre. Mindezeket a mára már harminc főnél tartó igen lelkes, teljesen ingyenesen működő kis csoport teremti elő. Olcsón megveszik az anyagokat, s aztán megvarrják. Mi vezérli őket? Talán az igazi barátság, ez a manapság talán értékét vesztett, éppen ezért nagyon fontos fogalom.

- A szívük, a szeretetük, a barátságuk teljesen eggyé kovácsolta ezt a csapatot – hangsúlyozta Tölgyes Tamás, akinek megvalósult az álma.

A Black Comedy előadásai 820 nézőnek szereztek örömet s vidámságot a falrengető humor bűvöletében, ami miatt pirosra tapsolta tenyerét. Mert mondjuk meg őszintén, az átlényegülés, a figurával való azonosulás csaknem valamennyi színjátszónak sikerült. Valami csodával határos módon ez a nyolc szereplő még a lelki katarzist is kiváltotta bennünk. A színtársulat a jó közönségen kívül sokat köszönhet Székely Attilának, a helyi Petőfi Sándor Művelődési Ház igazgatójának. Ő biztosítja a GyömrőSzínház társulatának a helyet, azon felül egy kis pénzt az éves költségvetésből.

Reméljük, hogy ez az elismerésre méltó törekvés, nemes szándék előbb-utóbb a régió szomszédos településeinek is maradandó élményt nyújt. Értékes szellemi tevékenységről van szó, mely érdemes az érdeklődésre, a figyelemre.”

Pecznyik Ibolya

 

Egy kis "Kabaré"...